Almanya’da çalışmak

By , in Almanya Bilgi on .

82 milyon nüfuslu modern bir Avrupa ülkesi olan Almanya çalışma koşullarının kalitesi ve yaşam standartları açısından da gözde ülkeler arasında yer almaktadır. 1960’lı yıllarda yabancı işçi alımı ile Almanya’ya giden Türklerin pek az kısmı ülkemize dönmüş büyük bir çoğunluğu ise orada kalarak ülkenin vatandaşlığına geçmeye hak kazanmıştır. Günümüzde de zaman zaman ülke tarafından yabancı işçi alımları yapılmaktadır.

Almanya Ekonomisi:

Son derece çalışkan bir ülke olan Almanya sanayi sektöründe kaydettiği gelişmeler ve teknoloji alanında ürettiği kaliteli ürünler ile tanınmaktadır. Bu ürünlerin pazarlamasını tüm dünya ülkelerine yapan Almanya’da yaşam standartları ve kalite oldukça yüksektir. Yapılan istatistiklere göre dünyanın üçüncü büyük gelişmiş ekonomisine sahip olan ülke ihracat gücü ile sermayesini zenginleştirmeye devam etmektedir. Özellikle madencilik endüstri ve inşaat sektörleri alanında büyük başarılar kaydeden Almanya zaman zaman bu alanlarda istihdam sağlamak amacı ile işçi alımı yapmaktadır.

 Almanya’da Çalışma Alanları:

Sanayi ve teknoloji alanında dünya devi olan ülkede çalışma alanları da bu yönde şekillenmektedir. Bilişim teknolojileri alanında istihdam gücüne ihtiyaç duyulan ülkede bu alanda çalışan kimselere oldukça dolgun ücretler ödenebilmektedir. Almanya’da çalışma izni alan dil kursu öğrencileri de ufak tefek part time olarak tanımlanan işlerde çalışarak geçimlerini sağlama imkanına sahiptirler. Örneğin çeşitli fast food restoranları temizlik firmaları gibi yerlerde bu ülkeye okumaya gelmiş veya dil öğrenme amacı ile bulunan öğrenciler çalıştırılmaktadır.

Almanya’da üniversite öğrencisi olan yabancılar üniversitede 1.5 yıllarını tamamlamışlar ise werk student belgesi alarak çalışmaya hak kazanabilmekteler. Bu öğrenciler de yarı zamanlı işlerde çalışabilecekleri gibi Almanya’da yaygın olan bir çalışma stili olan HIWI olarak ta çalışma imkanına sahiptirler. Açılımı ile “Hilfswiling” yani “yardıma gönüllü olan kimse” anlamına gelen bu çalışma biçimine göre üniversitelerin bünyelerinde istihdam ettirilen gençler kendilerinden daha alt sınıflardaki öğrencilerin derslerine yardımcı olabilinmektedirler. Ancak bu çalışma biçimi üniversite asistanlığı ile kesinlikle karıştırılmamalıdır. Asistan olmak için üniversiteyi bitirmiş olup master seviyesine başlamak gerekmektedir. Bu iş asistanlık olarak algılanmamalıdır. Bu şekilde çalışarak geçimini sağlayan öğrenciler ayda ortalama 600 ile 800 Euro arasında para kazanmaktadırlar. Fakat bu göreve kabul edilmenin yolu HIWI olarak çalışacak olan öğrencinin derslerinde başarı hatta üstün başarı göstermesidir. Bunun dışında üniversitelerin öğrenci işleri kariyer planlama merkezleri gibi birimlerinde de görevlendirilen öğrenciler mevcuttur. Üniversitelerin düzenlediği araştırma faaliyetleri de öğrenciler için ayrı bir kazanç kapısı durumundadır.

Almanya çalışma izni olup ta Almanca bilmeyenlerin acil olarak bu dili öğrenmeleri tavsiye edilmektedir. Aksi taktirde kazancınız düşük olacak ve Aushilfe olarak nitelendirilen işlerde çalışmanız gerekecektir. Aushilfe olarak kategorize edilen bu işler lokantalarda bulaşık yıkama temizlik ve getir götür işleridir. Bu işlerden aylık olarak sağlanacak olan gelir çok yüksek olmamakla birlikte saat ücretleri 4 Euro’dan başlamaktadır. Bu işlerden kazanacağınız para ile Almanya’da geçinmek mümkün değildir.

Almanya’da çalışmanın en önemli kuralı düzenli ve tertipli olmak iş disiplinine göre hareket etmektir. Aksi taktirde büyük bir titizlikle işlerine bağlı olan Almanlar sizin gayri ciddi çalışma temponuzdan memnun kalmayacaktır. Hayli erken başlayan çalışma saatleri akşam 5-6 gibi sona erer. Emeklilik yaşının 60-65 arasında olduğu bu ülkede ülkemizde olduğu gibi bir kişinin çalışması ile beş altı kişilik bir aileye bakmak mümkün değildir. Bu nedenle ailede mutlaka her iki eşin de çalışması gerekmektedir. Çocukların bakımı için ise bakıcı tutmak bir hayli yaygındır.