Almanya’da Eğitim

By , in Almanya Bilgi on .

Almanya’daki okul sisteminden bahsedecek olursak. Almanya’da eğitim zorunlu olduğundan dolayı her çocuk okula gitmek zorundadır. Okula gitme yaşı çocuğun 6 yaşını doldurduğu zaman ki ilk sonbahardadır. Okula gitme zorunluluğu çocukların 18 yaşını doldurduğu ders senesinin sonuna kadar devam eder. Okula gitmeyle ilgili kuralların bazı eyaletlerde farklılık gösterebilir.
Almanya’da ilk ve orta öğretim şu şekilde gerçekleşmektedir:
1- Zorunlu eğitim
2- Orta öğrenim
3- Diplomaların verilisi
4- Puanlama ve not sistemi
5- Final sınavı

İlkokul:

Almanya’daki çocukların hepsi 6 yaşını doldurduktan sonra ilkokula gider. İlkokul toplam 4 sene sürmekle birlikte bazı eyaletlerde (Berlin gibi) 6 yıllık ilkokullar vardır. İlkokuldaki eğitim çocukları ortaokula hazırlar ve onlara temel bilgileri öğretir. Dersler genelde Türkiye’de de olduğu gibi almanca, matematik, genel bilgiler, sanat, müzik ve sporu kapsar. Yabancı dil dersleri her yerde görülmektedir. İlkokuldan sonra öğrencilerin notlarına öğretmenler ya da veliler tarafından bakılarak liseye mi yoksa ortaokula mı devam edileceğine karar verilir.

Hauptschule (Ortaokul) :

Okulu bitirdikten sonra çırak olmak isteyenler için düşünülmüş bir okuldur. Amacı genç öğrencileri yaşama ve pratik iş yaşamına hazırlamaktır.3 okullu sistemin en düsüğüdür. Bunun dışında Realschule ve Gymnasium vardır. İlkokula giden herkes Hauptschule’ye gidebilmektedir. Bu nedenle öğrenciler daha Realschule ya da Gymnasium gibi daha yüksek yerleri hedeflemektedirler. Son yıllarda Almanya’da hayat şartları Hauptschule mezunları için çok zorlaşmıştır.
Almanya’da farklı sebeplerden dolayı Hauptschule’ye gönderilen Türk ya da Alman vatandaşı olan Türkiye kökenli aileler çocuklarının daha iyi bir eğitim almasını istiyorsa bazı imkanlara sahiptirler. Bunlar çocuklarında bir ışık ve okuma isteği varsa çocuklarının Realschule’ye alınması için çaba harcamalıdırlar. Eğer bütün çabalar sonuçsuz kaldıysa çocuklarını Türkiye’de okutabilirler.

Realschule (Ortaokul) :

Durumu “iyi” olan öğrenciler ilkokul’dan sonra eğitimine Realschule’de devam eder. Genelde 11 ya da 12 yaşlarında başlarlar. Çoğu eyalette 6 yıl sürer. Bu okul Gymnasium’un bir altı Hauptschule’nin de bir üstüdür. Realschule’de öğrenciler ana dilinen başka ikinci bir yabancı dili öğrenebilmektedir. Realschule’de kapsamlı bir genel eğitim vardır. Bununla birlikte pek çok Realschule öğrencisinin ek sınavlara girerek üniversiteye gitme hakkı vardır. İsteğe göre okulu bitirdikten sonra mesleğe yönelebilirler.

Gymnasium:

Bu okula dersleri pekiyi olan öğrenciler gidiyor. Okulun sonunda Abitur denilen başarı sınavlarıyla istediği üniversitelere girebiliyorlar. Almanya’da okumak isteyen Türk öğrenciler için Türkiye’de lise mezunu olup üniversite giriş sınavlarında 185 ve üstü puan alarak 4 yıllık bir öğretim programına yerleştirilmiş olmak ve orta düzeyde almanca bilmek gerekiyor. Türkiye’deki sınavda hangi branş kazanılmışsa Almanya’da olan eğitime bu branşla devam edilmesi zorunlu.
Almanya’ya öğrenci gönderen ülkeler arasında Türkiye kaçıncı sırada yer alıyor?
Yabancı öğrenciler sıralamasında Türkiye 5.sırada yer almaktadır. Geçen sömestr yaklaşık 7000 Türk öğrenci Almanya’yı yüksek öğrenim için seçmiştir. İlk sıralarda Bulgaristan, Rusya, Çin ve Polonya geliyor.
Eğitimde Almanya’nın tercih edilmesinin nedenleri nelerdir?
Almanya her zaman öğrencilere teknik alanlarda iyi bir yüksek eğitim imkanı hazırlamıştır. Ayrıca dünyada Almanca dilinin öneminin artması da bunun nedenlerindendir. Almanya’nın Türkiye’yle uzun zamandan bu yana süren yakın ilişkileri ve Türkiye’nin çok önemli bir ticari partneri olması bunlara eklenebilir.
Türk öğrenciler genelde hangi bölümleri tercih ediyor?
Yüksek öğrenimde özellikle fen matematik gibi alanları tercih ediyorlar. Ancak Almanya’da yetişen Türk gençlerinin üniversite eğitimi görmeye başlamasıyla teknik branşlardaki ağırlık azalmaya başladı. Bu kesimin istatistiklerine bakıldığında ilk ve orta eğitimini Almanya’da tamamlamış ve Türk vatandaşlığını koruyanların sayısı yaklaşık 15.000 kadardır.
Şu an yürürlükte olan göç yasasına göre Almanya’da okuyan Türkler eğitimlerini tamamlayınca orda kalabiliyorlar mı? Yeni göç yasası buna izin vermektedir. Eğitim dalına yönelik iş bulunması için oturma izni 1 seneye kadar çıkartılmıştır.