Almanya`daki Türkler

By , in Almanya Bilgi on .

1960’lı yıllarda yeni iş sahaları açan Almanya bu sahalarda çalışacak olan işçilere de ihtiyaç duymuş ve Türklerin Almanya macerası böyle başlamıştı. Bu iş sahasını değerlendirmek isteyen Türk insanı gereken başvuruları yaparak Almanya’ya gitmiş ve burada çalışmaya başlamıştı. Bir süre sonra çalıştıkları bu ülke aynı zamanda ikinci vatanları haline geldi.
Soğuk bir ülke olan Almanya iş disiplini açısından oldukça katı kurallara sahiptir. Bu ülkede sabahın çok erken saatlerinde tren istasyonlarının ve metroların insanlarla dolu olduğunu görebilirsiniz. Çünkü sabahın erken saatleri itibariyle günlük çalışma başlar ve akşama değin devam eder. Bu sebeple gerek Alman vatandaşları gerekse bu ülkeye çalışmaya giden kimseler mutlaka bu yoğun tempoya ayak uydurarak yaşamlarını sürdürürler. Çalışma günlerinde akşam ve gece saatlerinde ise  sokaklar bomboş olur. Çünkü günün çok erken saatlerinde kalkan kimseler erkenden yatıp uyurlar. Bu sebeple eğer Almanya’da yaşamaya yeni başladıysanız apartman yaşamında gece saatlerinde gürültü yapılması buradaki komşularınızın pek hoşuna gitmeyecektir ve hatta bu konuda ceza almanız da mümkün olacaktır.
Almanya’daki geçim şartlarına baktığımız zaman kazandığı para ile rahatça geçinebilen insanlarla karşılaşmaktayız. Ülkede Visa ve Master gibi kredi kartları kullanılabiliyor. Ancak hediyelik eşya ve yiyecek gibi alışverişlerde genellikle nakit para kullanımı tercih ediliyor. Kredi kartları daha çok internet alışverişlerinde kullanım alanı bulmakta. Günlük hayat çok pahalı değil. Ancak dışarıda yemek yiyecekseniz o zaman durum değişiyor. Çünkü yiyecek sektöründe hizmet veren firmaların fiyatları biraz pahalı.
Almanya’da alışveriş yapmaya çıkacaksanız bir sırt çantası edinmeniz gerekebilir. Çünkü ülkemizde olduğu gibi marketler poşet vermiyorlar ya da bu poşetler para ile satılıyor. Bu sebeple alışverişe giden herkes sırt çantasını yanında bulunduruyor. Bir de burada satın alacağınız pet şişeleri kesinlikle atmamalısınız. Çünkü pet şişeler depozitoludur. Çevre kirliliğini önlemek amacıyla geliştirilen bu yöntemler halk tarafından son derece benimsenmiş durumdadır.
Alman insanları son derece düzenli mantıklı çalışkan ve kurallara uyan kimseler olduğundan sokaklarda her şeyin saat gibi tıkır tıkır işlediğine tanıklık edersiniz. Yani ülkemizde olduğu üzere kırmızı ışıkta geçmeye çalışan birileri veya yerlere çöp atan günün olmadık saatlerinde sokaklarda gürültü yapan insanlarla asla karşılaşmazsınız. Alman insanının Türklere bakış açısı maalesef biraz olumsuzdur. Ancak 1960’larda Almanya’ya giden gurbetçilerimizin bu ülkenin sistemine ayak uydurma sürecinde meydana getirdiği olumsuzluklar bu bakış açısının oluşmasına sebep olmuştur. Günümüzde Almanlar yavaş yavaş bu olumsuz bakış açısını yenmeye başladılar. Tabii sizde Almanya’da yaşayacaksanız insanların sizi tanımalarına ve sevmelerine imkan sunmalısınız. Onlar sizi tanıdıktan ve sevdikten sonra aranızda herhangi bir problemin oluşmadığını göreceksiniz.  Almanya’da bir yabancı olarak yaşamanın kuralı ortama ayak uydurarak günlük yaşam kurallarını benimsemek ve güler yüzlü nazik davranmaktır.
Almanya’da iş bulmanın en zor kısmı iş ve vize ile ilgili sorunlarınızı halletmek ve çalışma izni alabilmekten geçiyor. Bu sorunları hallettikten sonra başlayacağınız işte alacağınız maaş asla bir Almanın maaşından daha düşük olmaz. Çünkü Almanya emek sömürüsünün tamamen karşısında olan bir ülkedir. Bağlı olduğu Avrupa Birliği’nin kuralları bu ülkede harfiyen uygulanmaktadır. İş başvurularında yabancı ve  Alman çalışanlar arasında bir denge sağlamaya çalışan Alman hükümeti bu sayede yabancı işçiler yüzünden kendi insanlarının işsiz kalmamasını hedeflemekle birlikte yabancı işçilerin de haklarını korumaya çalışmaktadır. Üstelik patronların da daha ucuza çalışıyorlar diye yabancı işçi çalıştırmalarının önüne geçmek istemektedir. [usr=5]